Aikaa jäljellä

maanantai 18. toukokuuta 2015

Elettiin jotain syksyn 2014 Kalkun huutokaupan jälkeistä aikaa. Istuin kaverin sohvalla katselemassa Peltsin lappi sarjaa. Aivot pyöri noin lähellä nolla tyhjäkäynnillä. Kaveri heitti kuinka olisi hienoa lähteä samalla tavalla reissaamaan. Kyseisessä kohdassa pojat olivat liikenteessä Volvon C303:lla. Heitin sitten vitsillä, että lähdetään juuri hankkimallani Gaz 66:lla sinne. Tästä taidettiin puhua pari kertaa tuon illan jälkeen. Homma tyrehtyi kaverin suunnasta kuullessaan polttoaine kuluista. Minulla ajatus jäi elämään. Jossain offipalstan chatissa taisin toiselle tutulle sanoa, että olisi hienoa lähteä käyään vanhoilla sotilasajoneuvoilla ihan ylhäällä Nordkappissa asti.

Innokkaita alkoi somessa huutelun myötä tulemaan. Hetkinen taisi niitä parhaillaan olla viisi. Alusta asti oli Marko mukana. Homma ajautui pahaan vastatuuleen tietämättömien katsureiden myötä. Ehkä hyvä niin. Sillä tilalle hankittiin Uaz 31512. Tämän hankinnan myötä koko idea alkoi loistamaan minullakin aivan uudella tavalla. Nyt olisi auto joka on valmiiksi rekisterissä. Yksi murhe vähemmän. Pitkin kevättä huutelin aina välillä omalla some seinällä innokkaita kavereita. Pitkään näytti kahden kaupalta reissu. Vaan sitten innokkaasti Esa ilmottautui ryhmäämme. Ryhmä näyttäisi olevan kasassa. Tätä kirjoittaessa yksi epävarma on vielä. Hänen nimeään ei siis mainita. Ai niin ja GeeDee eli Simo.

Olin jo itse keväällä ajautunut pitkälle sairaslomalle. Aikaa oli siis suunitella. Eikä vanhaan työhön paluu näytä onnistuvan. Päätin reissun olevan kerrankin suuniteltu huolella. Liian moni reissu on tehty todella vähällä suunnittelulla. Joskus jopa alle vartin suunnittelulla. Työn vuoksi kun reissukassi on lähes aina valmiiksi pakattuna oven vieressä ollut odottamassa lähtöä. Nordkapp sinnehän on täältä Keski-Suomesta aivan jumalaton matka. Piirtelin reittiä kovasti pitkin google mapsia. Huomioiden kaluston maksiminopeuden. Tai ennemminkin miellyttävän matkanopeuden arvelin maksimi päivämatka olevan siinä 500km kohdilla aivan riittävä. Kulutuksen, metelin, tärinän ja muiden asoiden vuoksi marssinopeus olisi 60-70km/h. Jääpähän jokaisessa paikassa aikaa ihmetellä. Eikä tämä ole kiveen hakattua. Reitti alkanut hahmottmaan Laukaa-Suomussalmi-Ivalo-Nordkappissa kääntyminen-Oldefjord. Eli ylöspäin mennään ysitien puolelta. Alaspäin ei vielä oikein ole saanut fiksuilla välimatkoilla sopivia leirintäpaikkoja meidän kodalle. Mahdollisesti Altaan tai Hammerfestiin siirrytään Oldefjordista. Altasta reitti jatkuisi hienosti kohti Kautokeinoa ja suomea kohti. Edestakaisin ajoa pyritään välttämään. Eikä hirveän isoja koukkauksia lähdetä tekemään. Olikohan tämä sittenkään niin hyvin suuniteltu.



Annetaan kalustollekkin oma kappaleensa tässä. Autohan on Uaz 31512. Palveukset on puolustuvoimille suoritettu aikanaan. Ja useamman siviiliomistajan jälkeen eksyi minun käsiin. Pitkän seisonnan jälkeen hyvä tuttavani kävi tämän katsastamassa ja myi minulle. Kaikkien tornihuhujen kuuleminen on aina niin mukavaa. Ja niille on niin kiva naureskella. Pientä säätämistä on kaasuttimeen saannut tehdä. Ja vielä ennen reissua renkaat vaihdettava, yksi mystinen sähkövika ratkottava, nesteet vaihdettava, perus nivelten rasvaus ja muutama pistokepaikka muutamille sähkölaitteilla.


Mitä muuta osaisin tässä kohtaa edes sanoa. Katsotaan miten tämä tästä lähtee. Vajaa kuukausi aikaa kuten ylhäällä olevassa laskurissa näkyy. Mihinkähöän sitä on taas ryhtynyt.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti